13 juli 2024

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

Grote verdeeldheid bij bijeenkomst over vluchtelingenopvang

©112-Zuidland

Zuidland - Vanavond vond er in de Drenkwaard een bijeenkomst plaatst over de vluchtelingenopvang, welke opgebouwd wordt naast de sporthal.

Volgende week of de week erna worden hier de eerste Oekraïense vluchtelingen verwacht. Dit zullen er rond de 70 zijn, wist burgemeester Foort van Oosten te melden tijdens de opening van de avond. Verschillende inwoners hadden klachten over de handelswijze van de gemeente omdat de communicatie slecht zou zijn richting de omwonenden, de burgemeester bood hier zijn excuses voor aan.

Ook een punt wat ter sprake kwam is wat voor mensen er komen. De vergunning voor nu is voor een jaar afgegeven. Deze geeft aan dat er alleen Oekraïense vluchtelingen mogen worden opgevangen. Deze vergunning kan na een jaar worden verlengd, mocht de oorlog in Oekraïne nog voortduren.

De gemeente zet erop in om vooral gezinnen op te vangen. Echter kon van Oosten niet beloven dat er ook alleenstaande mannen of vrouwen zouden worden opgevangen. Ook kwam uiteraard de veiligheid ter sprake. Bij ordeverstoringen of andere overlastgevende situaties gaf de burgemeester aan dat de politie daarvoor gebeld kon worden, zoals dat altijd zou zijn.

De kinderen zullen in Spijkenisse naar school gaan, dit vanwege de taalbarrière. Hier zal een school speciaal voor hen worden ingericht, mocht dit al niet gedaan zijn. Gekeken zal worden naar hoe de kinderen hier komen. De burgemeester gaf aan dat het goed zou zijn als de kinderen uiteindelijk op de fiets naar school zouden kunnen.

Ook waren er positieve geluiden. Zo werd de vraag gesteld of de vluchtelingen nog spullen nodig hebben. Dingen zoals speelgoed waren zeker gewenst. Over een inleverpunt zou nog worden nagedacht en zal later nog over worden gecommuniceerd.

Nadat de burgemeester de menigte had toegesproken, en een aantal vragen had beantwoord, ging deze in kleine groepjes met de mensen praten om ook vragen in kleine kringen te beantwoorden.

Een goede informatieve avond was het. Er zijn voor positieve en andere geluiden gehoord. Wij zijn benieuwd naar uw mening! Vul dus zeker even de poll hieronder in:

[yop_poll id=”1″]

error: Deze content is beveiligd