18 april 2024

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

Het ’trekpont drama’; Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

©112-Zuidland

Zuidland - Wat is er gebeurd zaterdagochtend bij het ongeluk met het trekpontje in de Beningerslikken?

Het is zaterdagochtend 09:30 uur. Bij de meldkamer komt er een melding binnen dat een trekpontje in het natuurgebied de Beningerslikken was omgeslagen. Er zouden 25 mensen bij betrokken zijn. De hulpverlening komt snel op gang. De plek van het ongeval was slecht te bereiken omdat het ver in het natuurgebied ligt. De traumahelikopter was dan ook als een van de eersten ter plaatse. Maar al snel waren brandweerduikers in het water, stond ambulancepersoneel paraat, vloog er een politiehelikopter boven het gebied, een Kustwachthelikopter en een drone van de brandweer. Door deze grootschalige actie kon iedereen uit het water worden gered. Duikers haalden mensen van het omgeslagen pontje, en haalde iemand onder het pontje vandaan die her al 20 minuten onder lag. Deze laatste is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gevlogen met de traumahelikopter. Zij ligt nog steeds op de intensive care. In totaal waren 4 mensen naar het ziekenhuis gebracht. overige leden van de 25 man grote groep werd opgevangen bij de tennisvereniging. Een pluim voor alle hulpverleners die hier geweldig hebben gehandeld, maar hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Hulpverleners praten na, nadat iedereen uit het water is. Het omgeslagen trekpontje op de achtergrond

De veilighedskabel

Uit meerdere bronnen hebben wij vernomen dat de veiligheidskabel al enige tijd kapot was. Deze kabel moet ervoor zorgen dat een trekpontje niet om kan kiepen. Ook op het moment dat er op het trekpontje werd gestapt zaterdagochtend, zou deze kabel ontbreken. Vervolgens stonden er aan de ene kant meer mensen dan aan de andere kant. Echter kiepte het pontje niet om aan de kant waar de meeste mensen stonden, maar naar de kant waar de minste stonden. Wat volgde is een chaos. Meerdere mensen lagen in het ijskoude water. Er stond een sterke stroming want het was afgaand tij. Sommige mensen konden de kant bereiken, anderen klommen op het omgeslagen pontje en iemand zat vast onder het pontje.

Bij het trekpontje staat geen bordje met hoeveel mensen erop kunnen. Wij hebben vernomen dat beheerder Natuurmonumenten op de hoogte was van de ontbrekende algemene veiligheid. Ook de steile trap naar de pont toe klagen veel mensen over. Maar ook de hekken aan de zijkant van het trekpontje zijn een punt. Als het pontje omslaat, en er ligt iemand onder, maakt dit het moeilijker om eronderuit te komen.

Foto: pontjes.nl

De politie gaat verder onderzoek doen, en gaat kijken of er iemand wat te verwijten valt.

error: Deze content is beveiligd