29 november 2023

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

P1 en A1, wat betekent dat eigenlijk?

Omdat u ongetwijfeld vragen heeft over wat er eigenlijk precies staat in de melding, wordt dit hier per hulpdienst haarfijn uitgelegd!

Brandweer

De brandweermeldingen kunnen verschillende prioriteiten hebben: P1, P2 en soms P3.

P1

P1 (prioriteit 1) betekend spoed. De brandweer zal met zwaailicht en sirene uitrukken naar de plaats van het incident.

P2

P2 (prioriteit 2) is een melding zonder spoed. De brandweer zal zonder O&G (optische & geluidssignalen) uitrukken en naar het incident rijden.

P3

Heel soms komt ook P3 (prioriteit 3) langs. Dit betekend dat de brandweer niet direct ter plaatse hoeft te komen maar wel gewenst is.

-Incidentgroep en melding

Na een prioriteit staat er BRT-##. Dit is de gespreksgroep van het incident. Bijvoorbeeld: BRT-02. Dan kunnen alle brandweereenheden die onderweg zijn naar de melding of ter plaatse zijn via incidentgroep 02 communiceren.

Na de incidentgroep komt de soort melding. Bijvoorbeeld BR gebouw of stormschade. Dit spreekt uiteraard meer voor zich.

Voertuignummers

Aan het einde van een melding staan er 6 cijfers. Deze cijfers zijn de voertuignummers die zijn opgeroepen. Laten wij als voorbeeld de 173031 gebruiken.

17 staat voor de regio, in dit geval regio Rotterdam-Rijnmond

30 staat voor de kazerne, in dit geval is dit kazerne Zuidland

31 staat voor het voertuig. De 3 staat voor tankautospuit en de 1 voor de eenheid. De eenheid houdt in dat wanneer er 2 tankautospuiten op de kazerne zijn dat de andere het nummer 173032 krijgt. Echter heeft de brandweer van Zuidland maar één tankautospuit.

In dit geval staat de ‘3’ voor tankautospuit, maar er zijn meer nummers!

0 = Personenvervoer

1 = Waterongevallen materieel ( bijvoorbeeld de 173111 (duikteam) en 173112 (brandweerboot) van Spijkenisse

2 = Adviseur gevaarlijke stoffen (AGS)

3 = Tankautospuit

4 = Tankautospuit terreinvaardig (een tankautospuit die 4×4 aangedreven is)

5 = Redmaterieel (Hoogwerker of autoladder)

6 = Bijzonder brandbestreidingsmaterieel (bijvoorbeeld een snelinterventievoertuig die Hellevoetsluis op de kazerne heeft staan (172561)

7 = Hulpverleningsmaterieel (kan worden ingezet bij bijvoorbeeld complexe ongevallen)

8 = Overig materieel

9 = Staf- en commandomaterieel

Alle voertuigen van Rotterdam-Rijnmond zijn hier te zien inclusief hun nummers.

Een voorbeeldmelding is dus: P1 BRT-03 BR gebouw Kerkweg Zuidland 173031 172831 173151

De melding is dus een spoedmelding voor een brand gebouw aan de Kerkweg in Zuidland voor de kazerne Zuidland (tankautospuit), Oudenhoorn (tankautospuit) en Spijkenisse (hoogwerker), welke moeten schakelen naar incidentgroep 03.

Ambulance

Bij de ambulance zijn 3 verschillende prioriteiten: A1, A2 en B1&B2. Ook kan er bij een melding voor een ambulance ‘dia’ in staan. dit betekend directe inzet, wat inhoudt dat de centralist nog in contact staat met de melder. De centralist kan dus beslissen om van een A2 (dia) een A1 te maken en andersom.

A1

Een prioriteit A1 is een spoedmelding voor de ambulance, deze zal met spoed uitrukken naar de melding.

A2

Een A2 inzet is een melding zonder spoed. De ambulance zal zonder zwaailicht en sirene uitrukken.

B1 & B2

Nee, dit is geen nieuwe vorm van een Bed&Breakfest maar ook geen prioriteit. Het geeft aan dat het om een vervoer van een patiënt gaat. Dit kan zijn van het ziekenhuis naar huis/verzorgingstehuis of andersom. Dit zijn geen ritten die gereden worden met zwaailicht of sirene. Een voorbeeld: iemand heeft thuis zijn heup gebroken. Wanneer dit niet spoedeisend is kan de meldkamer ervoor kiezen een ambulance met een B1 of B2 te sturen. Verwacht wordt dus dat er geen medische handelingen verricht hoeven te worden en alleen naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Of iemand is ontslagen uit het ziekenhuis maar kan niet met eigen vervoer thuis gebracht worden. Dan kan deze ook me een B-rit vervoerd worden.

Maar we hebben het nu over B1 en B2, wat is het verschil? het verschil is de tijd waarin de ambulance ter plaatse moet zijn, en niet om de urgentie. Het gaat er dus om of er nog 24 uur gewacht kan worden of dat het binnen 6 uur moet.

Voertuignummers

Bij de ambulance is dit een stuk anders. een voorbeeld van een nummer van een ambulance is 17152. De 17 staat uiteraard nog steeds voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De ‘1’ hierna betekend dat het om een (normale) ambulance gaat. De ’52’ is het nummer van deze ambulance. Maar een ander getal dan de ‘1’ betekent dus iets heel anders! hier een lijstje met de meest voorkomende eenheden:

1 = Reguliere ambulance

2 = Piketvoertuig

3 = Rapid responder (een voertuig met 1 verpleegkundige die zelf rijd en de eerste handelingen kan verrichten) of een motor

4 = Een voertuig voor een B-rit. Deze is niet inzetbaar voor spoedzorg.

7 = Een huisartsenvoertuig

8 = Coördinerende eenheid zoals bijvoorbeeld een officier van dienst geneeskundig. Deze wordt opgeroepen bij incidenten waar coördinatie nodig is.

9 = Staat voor een MMT-team. Opeenvolgend van de 9 kan een ‘0’ of ‘9’ staan. Een 0 houdt in dat het MMT met de auto richting het incident staat. Wanneer er een ‘9’ staat als vierde nummer, betekend dit dat zij met de traumahelikopter naar het incident vliegen.

Persalarm

De politie geeft bij bepaalde incidenten een persalarm af. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een ongeval of een dier in problemen. LET OP! Het eerste nummer staat dit keer niet voor de prioriteit, of er nu een 1 of een 5 staat is dit geen verschil. Je hoeft hier dus niet naar te kijken. Voor de duidelijkheid, dit is een melding voor de pers, en niet voor de politie!

P2000

Je zult wel denken: leuk al deze informatie maar wat is P2000 eigenlijk? Nou, heel simpel: hiermee worden hulpdiensten opgeroepen. Misschien ken je het wel, een brandweerman die een kastje aan zijn broek heeft hangen. Hiermee wordt hij/zij opgeroepen voor een inzet. Een brandweerman of vouw die bij de vrijwillige brandweer zit heeft deze pieper (zo heet het kastje) altijd bij zich, en kan zo opgeroepen worden. Maar ook de beroeps die op de kazerne een 24 uursdienst heeft, heeft deze tijdens die dienst bij zich. Precies dezelfde meldingen zijn dus af te lezen in een bericht: een P2000 bericht.

Ook ambulancepersoneel heeft een pager waarop zij hun meldingen binnenkrijgen, evenals de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij) en Traumahelikopters.

Heeft u hierna nog steeds vragen? Stuur ons gerust een bericht!

error: Deze content is beveiligd