13 juli 2024

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

Grote brand na uren onder controle; veel bewoners kunnen nog niet naar huis

©112-Zuidland

Zuidland - Iets voor 4 uur werd er vanmiddag melding gedaan bij de brandweer van een brand in een aanleunwoning naast Bernissesteyn. Bij aankomst was er inderdaad een lichte rookontwikkeling te zien. In de woning bleek een wasmachine in brand te staan.

Het vuur sloeg al snel om zich heen en dat zorgde al snel voor een uitslaande brand. De brandweer schaalde op naar ‘grote brand’ en begon met het ontruimen van de vleugel. Ondertussen werd er hard gewerkt om de brand onder controle te krijgen. Bewoners die geëvacueerd waren zijn opgevangen in de recreatiezaal van Bernissesteyn. Om de mensen te controleren zijn meerdere ambulances ter plaatse gekomen, welke iedereen heeft nagekeken. Ook zijn er 2 parkieten en een kat gered. Deze maken het goed.

Vanwege de ontruiming en de complexe situatie heeft de brandweer ‘GRIP 1’ gemaakt. Dit houdt in dat er 2 speciale commandovoertuigen worden opgeroepen en nog een aantal eenheden om goed te kunnen overleggen over hoe en wat.

Het COPI: of ook wel het commandovoertuig

De brand was overgeslagen naar het dak. Dit maakt blussen zeer lastig, ook omdat de brand op meerdere plekken zat. De brandweer heeft in het dak meerdere gleuven gemaakt om de brand tegen te houden. Een tweede hoogwerker uit Oud Beijerland is na een paar uur ook opgeroepen om aan de achterkant ook te ondersteunen.

Iets na half 8 is het sein ‘brand meester’ gegeven, wat betekend dat de brand onder controle is. Wel zal de brandweer nog enkele uren bezig zijn met nablussen. In totaal zijn 28 woningen ontruimd. Een groot deel hiervan kan vanavond niet terug naar huis door brand- en waterschade. Voor hen wordt opvang geregeld.

De burgemeester is ook aanwezig geweest om met de getroffen bewoners koffie te drinken en te praten.

error: Deze content is beveiligd