13 juli 2024

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

Een waterstoffabriek of niet in Simonshaven?

©112-Zuidland

Vorige week woensdag vond er in het Carlton hotel in Spijkenisse een inloopavond plaats georganiseerd door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat welke zoekt naar locaties voor een waterstoffabriek en een converterstation.

In een ruimte in een hotel was een ruimte ingericht met een 20 tal informatieborden met bij sommige een medewerker van het ministerie, TenneT en andere betrokkenen waaraan vragen konden worden gesteld. Veel bewoners die op de avond zijn afgekomen waren niet tevreden met de opzet. Velen hadden een presentatie verwacht, maar nu moest men bij een informatiebord zelf kijken, en in de rij staan om een vraag te stellen. Tot op een moment de heer Pinto uit de Akkers de aandacht vroeg. Hij sprak namens een groot deel van de aanwezigen en sprak de onvrede uit. Projectleider Eward Heymans werd uitgenodigd om zijn verhaal te doen, en toch een soort presentatie te doen. Ook aan wethouder Hottentot werden vragen gesteld. In dit artikel willen wij u verder informeren, en op het laatst zullen wij u uitleggen hoe u de zienswijze kan gaan tegen het plan.

Projectleider Eward Heymans op de voorgrond en luisterende buurtbewoner

Converterstation bij Simonshaven

Het complete plan van het Ministerie gaat over 29 Giga Watt windenergie op zee die tussen 2031 en 2040 geproduceerd moet gaan worden. Die 29 Giga Watt moet 29 miljoen huishoudens van energie kunnen voorzien. Deze energie moet ook aan land worden gebracht. Hiervoor wordt gekeken naar meerdere opties. Simonshaven is er hier één van. In Simonshaven staat momenteel een transformatorstation en wordt als ideale locatie gezien voor een converterstation volgens het Ministerie. Een converterstation kan de gelijkstroom van de windmolens omzetten naar een wisselspanning welke gebruikt kan gaan worden voor de huishoudens. Dit station zou dan 5,5 hectare groot worden, en zou dus in het gebied rondom het transformatorstation worden geplaatst, in het natuurgebied aldaar.

Waterstoffabriek

Nu waar het vooral om gaat: de waterstoffabriek. Een normale stroomkabel kan 2 Giga Watt aan stroom transporteren. Een waterstofkabel kan 10 Giga Watt transporteren, een groot verschil dus. Hiervoor is dus wel waterstof nodig. Als leek zou je zeggen, dat zou een logische optie zijn. Echter is hiervoor een waterstoffabriek voor nodig, ook wel een electrolyser genoemd. Deze fabriek zou 20 hectare groot worden en 25 meter hoog, zo hoog als een klein flatgebouw. Deze fabriek zou in een straal van 6 kilometer van het converterstation moeten komen. Mocht Simonshaven dus uiteindelijk als locatie wordt aangewezen zal deze vermoedelijk in de polder van Simonshaven komen of in de polder van Zuidland. Een groot deel van de bewoners hebben hun onvrede al geuit over het idee.

Zienswijze

Om de onvrede over het plan te uitten is het verstandig om een zogenaamde zienswijze in te dienen. Dit is een officieel bezwaar tegen het plan en zal worden meegenomen in het uiteindelijke besluit. De gemeente heeft ook zijn onvrede geuit en bezwaar ingediend. Zij adviseren de burgers om de zienswijze in te vullen.

Maar nu de vraag: hoe doe je dat? Druk op ‘de zienswijze’ hierachter: https://fd7.formdesk.com/RVO_Bureau_Energieprojecten/VAWOZ_cNRD/?get=1&sidn=290a5c3f97ed40e6909c9c7d99def3a3

Vervolgens gaat u de stappen door. Het is vooral belangrijk om aan te geven dat u het oneens bent met de plannen voor de waterstoffabriek en het converterstation.

De zienswijzeprocedure loopt tot 3 april. Dit is dus nog zeer kortdag!

Kom je er niet uit, heb je vragen of wil je zien hoe de desbetreffende locatie er nu uitziet? Komende vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart wordt er door de familie Lugtenburg een informatiebijeenkomst georganiseerd bij Boerderij Hof van Heden, Ringdijk 14 in Geervliet. Ieder geïnteresseerde is hier van harte welkom tussen 12:00 uur en 16:00 uur.

error: Deze content is beveiligd