17 juni 2024

112-Zuidland

Al het 112-nieuws uit Zuidland eo

2021: het jaaroverzicht

2021…Wat een jaar was het weer! Een jaar met grote branden tot een kat die wordt bevrijdt onder een vlonder vandaan. Naast deze incidenten staat uiteraard ook corona weer met een grote rode stempel op het afgelopen jaar, waardoor ook de zorg weer flink onder druk heeft gestaan, en ook ambulances het flink drukker hadden dan normaal. Maar laten we hier niet verder op in gaan, dit horen wij al elke dag. Wij willen samen met u deze laatste uurtjes van 2021 terugkijken op het jaar 2021! Wij gaan kijken naar incidenten van afgelopen jaar, en komen wij met enkele weetjes! Lees dus gerust verder. Maar pak eerst even lekker wat te drinken of pak nog even een snackje!

Januari

Het jaar begon vrij merkwaardig. De gemeente had een spiegel geplaatst tegenover de betaalautomaat op de Breedstraat, waardoor iedereen vrolijk kon meekijken. Dit was gedaan omdat een camera niet goed kon zien wat er gebeurde. Deze mobiele camera was geplaatst na aanwijzingen voor een mogelijke plofkraak.

Februari

In februari was er een bijzonder incident. Een jongen was zijn hond achterna gegaan welke in het water was gesprongen. Waarschijnlijk zat deze vast in het ijs. Een toegesnelde handhaver bedacht zich geen moment en maakte zich vast met een touw en sprong het water in. Zij redde de jongen. Een echte heldendaad waar zij later een speciale penning en oorkonde voor heeft gekregen van de Maatschappij tot redden van drenkelingen. De hond is door de brandweer uit het water gehaald.

April

Nee wij vergissen ons niet, wij slaan maart over en gaan door naar april! Op 15 april werd er door apaches van de luchtmacht geoefend boven Voorne-Putten en de Hoekse Waard. Apaches zijn de gevechtshelikopters van de Nederlandse luchtmacht. Sommige van u zullen denken: “ik zie ze wel vaker laag overvliegen…”. Dat klopt! Voorne-Putten en de Hoekse Waard vallen namelijk onder 1 van de laagvlieggebieden in Nederland.

Defensie heeft 4 soorten helikopters: de Chinooks, apaches cougars en voor de marine de NH-90. De eerste drie vliegen elk jaar wel een aantal keer over Voorne-Putten. Vrijwel elke werkdag wordt er wel vanaf vliegbasis Gilze-Rijen geoefend, op veel plekken in Nederland. Soms wordt er intensiever geoefend en wordt deze ook aangekondigd. Zo kunnen we ook al even stiekem naar volgend jaar kijken waar tussen 22 en 24 februari de bondgenootschappelijke oefening Helicopter Weapon Instructor Course Special Operating Forces (HWIC-SOF) wordt gedraaid in onze omgeving!

Mei

Tsja… de maand mei…Wat was dit een drukke maand! We gaan de incidenten even kort af:

Ik denk dat iedereen hem nog weet: de grote brand in de nacht van 4 mei aan de Molendijk. Iedereen is hier weleens langs gereden of gelopen en was het voor veel mensen toch wel een bekende plek. Bij aankomst van de hulpdiensten stond die nacht al 1 loods volledig in brand. Omdat er veel hout in lag was het letterlijk een lopend vuurtje. Omdat er vooraf een inbraakalarm was afgegaan ging het vermoeden rond dat de brand was aangestoken. Echter kan deze ook geactiveerd zijn door de brand zelf. Dat is dus nooit bewezen.

4 mei was een drukke dag. Want ’s middags was er een doorsnee melding voor die dag, want het stormde. Een dak van een woning was eraf gewaaid aan de Stationsweg. Niet zo bijzonder misschien…echter had de bewoner Michel de sleutel pas 3 uur! Hier hebben wij achteraf een mooie reportage van kunnen maken, en danken wij Michel ook voor deze mogelijkheid! Een vervelende gebeurtenis uiteraard, maar achteraf voor iedereen een bijzonder verhaal.

Druk maandje dat mei want we zijn er nog niet. 6 dagen later is namelijk de volgende grote brand, dit maal aan de Raadsherenhoek. Een flinke brand in een bedrijfsverzamelgebouw. Vanwege de complexiteit van het pand werd er snel opgeschaald. Gelukkig kon de brandweer de brand snel beperken!

Zijn we al klaar met mei? Ehhhm… Nee, nog eentje! Dit keer een wat luchter incident! We reizen even af naar Hellevoetsluis, waar magneetvissers een Brisantgranaat uit het kanaal hadden gevist. Deze is in de omgeving door de EODD (explosieve Opruimingsdienst Defensie) tot ontploffing gebracht. Het filmpje hiervan staat in de video in het artikel hieronder!

Juni

Wij gaan weer snel een maandje verder. Dit keer gaan wij even naar Spijkenisse. Een man zou in een woning zijn met een vuurwapen. Onderhandelaars waren in contact met de man en probeerden hem uit de woning te krijgen. Buiten stond het arrestatieteam klaar. Net wanneer deze zich klaarmaakten om naar binnen te gaan, kwam de man opeens naar het balkon. Een grote groep nieuwsgierige mensen die stonden te kijken moesten toen snel weg. De man werd onder schot gehouden, maar wilde niet luisteren. Ondertussen waren mannen van het arrestatieteam de woning binnengedrongen en konden de man aanhouden.

Augustus

Wij slaan weer een maandje over en komen dan terecht in de maand augustus. Op 6 augustus zorgde een onkruidbrander een brand in een deur van een schuurtje. Gelukkig was de brand snel geblust maar dit was niet het eerste incident met een onkruidbrander in Nissewaard. Hierom had de wethouder direct het bestrijden van onkruid op deze manier tijdelijk gestopt.

Oktober

Wij maken weer een stapje naar de maand oktober. En hier is de derde grote brand van het jaar. In de nacht van 20 oktober was er een uitslaande brand ontstaan op de Scheijdelveweg. De brandweer was er snel bij, maar moest al snel opschalen naar ‘grote brand’. Om de brand te bestrijden werden speciale hulpmiddelen ingezet, zoals een blusrobot en een drone!

Maar waarom zijn deze grote branden vaak ’s nachts? Dit is eigenlijk makkelijk uit te leggen. De brand wordt namelijk later ontdekt omdat er weinig mensen op straat zijn. Sommige bedrijven hebben een brandmelder die is doorgeschakeld naar de brandweer, maar veel niet.

Zo, tot zover het jaaroverzicht van de incidenten. De maanden november en december waren rustig, gelukkig. Het is een veelbewogen jaar, oordeel zelf!

De cijfers

Wij willen u de cijfers van dit jaar niet onthouden!

De totale hoeveelheid meldingen in Zuidland en hoe vaak de brandweer van Zuidland is uitgerukt:

[COUNTER_NUMBER id=2428]

Dit was het dan voor nu! Wij willen u danken voor het afgelopen jaar. Voor de steun, voor uw tips die wij via chats binnen krijgen en uw opbouwende kritiek. Wij blijven ons verbeteren, en hopen op uw steun volgend jaar!

Wij hopen op een rustige jaarwisseling. Doe voorzichtig en vanuit ons: de beste wensen!

error: Deze content is beveiligd